• Novinky

          • ZÁPISY DO SPOJENEJ ŠKOLY, VRBOVÉ
            • ZÁPISY DO SPOJENEJ ŠKOLY, VRBOVÉ

            • 📝Zápis do prípravného a I. ročníka základnej školy pre školský rok 2022/2023 bude prebiehať od 01. apríla – 29. apríla 2022.

              Zápis sa bude realizovať v pracovných dňoch: pondelok, streda, štvrtok, piatok od 9, 00 hod do 15, 00 hod.

              Na zápis je potrebné priniesť:

              prihlášku na vzdelávanie (stiahnuť si ju viete na našej web stránke: https://spojenaskolavrbove.edupage.org/a/skolske-dokumenty?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQ1JnN1YnBhZ2U9MQ%3D%3D), rodný list dieťaťa - k nahliadnutiu, preukaz poistenca, správy z odborných vyšetrení CPPPaP, CŠPP.

              SME:

              ➡️ škola rodinného typu s veľmi pekným interiérom, dobrou atmosférou, bezbariérovou úpravou a výťahom

              PONÚKAME:

              ➡️ vzdelávanie a výchovu zdravotne znevýhodnených žiakov

              (žiakov s mentálnym postihnutím, viacnásobným postihnutím,

              žiakov s autizmom a mentálnym postihnutím),

              ➡️ metódy na vyučovaní – metóda dobrého štartu a Feuersteinova metóda inštrumentálneho obohacovania (v spolupráci s CŠPP Vrbové), metóda fonematického uvedomovania podľa D. B. Eľkonina, prvky biblioterapie, arteterapie, muzikoterapie, ergoterapie, senzorickej integrácie, bazálnej stimulácie, snoezelen terapiu, TEACCH, VOKS, prvky ABA,

              ➡️ triedy vybavené informačnými technológiami,

              ➡️ špecializované učebne: dielňa, cvičná kuchynka, rehabilitačné miestnosti, kabinetná zbierka kníh, počítačová miestnosť, Snoezelen miestnosť, grafomotorický kútik,

              ➡️ pre žiakov B, C variantu a žiakov s autizmom a MP možnosť plynule prejsť do praktickej školy,

              ➡️ činnosť školského klubu detí a centra voľného času s veľkou variabilitou záujmových útvarov,

              ➡️ rôzne aktivity: účasť v škole v prírode, školský žiacky ples, Mikuláš, vianočná besiedka, karneval, Deň detí, Deň autizmu, Deň Downovho syndrómu a iné,

              ➡️ zapojenie v projektoch – projekt Edunet, Záložka do knihy spája školy (česko-slovenský projekt), Škola podporujúca zdravie, Ovocie v škole, Školský mliečny program, Enviroprojekty – Školy v „oute“, Eko Alarm=triedenie odpadu, Čitateľská gramotnosť, Finančná gramotnosť,

              ➡️ zapojenie v projekte Premena školy zvnútra (LEAF),

              ➡️ členstvo v Špeciálnych olympiádach Slovensko,

              ➡️ účasť na krajských a celoslovenských kolách v recitačných, speváckych, tanečných, športových súťažiach (Atletický festival Downovho syndrómu v Prešove, ŠOS),

              ➡️ organizovanie Celoslovenského výtvarného salónu znevýhodnených detí,

              ➡️ spolupráca s Domovom dôchodcov Klas vo Vrbovom,

              ➡️ aktívna spolupráca s CŠPP (psychológ, špeciálny pedagóg, logopéd, rehabilitačný zamestnanec), ktorá je súčasťou školy,

              ➡️ oplotený exteriér, školský dvor s trampolínami, outdoorovým ihriskom, basketbalovým ihriskom, detským pieskoviskom,

              ovocné stromy a kríky vysadené našimi žiakmi, školská záhradka.

              ☎️Bližšie informácie osobne u riaditeľky školy a zástupkyne riaditeľky školy, kontakt: 033/ 77 923 24, 0917 412 316,

              email: riaditel.ssv@gmail.com

          • 2. apríl - Svetový deň povedomia o autizme
            • 2. apríl - Svetový deň povedomia o autizme

            • Cieľom tejto celosvetovej kampane je zvýšiť povedomie verejnosti o autizme, snaha o začlenenie ľudí s autizmom do spoločnosti a vytvorenie podmienok na čo najplnohodnotnejší život. ................................................................................................................................................................................

              Podporu ľuďom s autizmom a ich blízkym (na našej škole) vyjadríte tak, že si oblečiete niečo modré či priviažete stužku u nás na školskom dvore. Odfotíte sa v modrom a fotku pripnete pod príspevok. Takto spoločne 1. apríla (v piatok) rozsvietime deň na modro!

              ..................................................................................................................................................................................

              A prečo na modro? Modrá farba je symbolom komunikácie a práve problém s ňou je jedným z hlavných prejavov autizmu. Aj v tento deň preto chceme dať najavo, že spoločne hľadáme tie "modré cestičky" na vzájomnú komunikáciu.

            • Novinka na našej škole!

            • Naše šikovné pani učiteľky absolvovali kurz k metodike tréningu fonematického uvedomovania podľa D. B. Eľkonina. Projekt V čarovnej Krajine slov sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE. A preto už od apríla začínames novým, pilotným krúžkom pre našich žiakov: V Krajine slov s vílou Hlásulienkou.

              O čo ide?

              Krúžok je zameraný na tréning fonematického uvedomovania podľa metódy D. B. Eľkonina. Ide predovšetkým o rozvoj jazykových schopností dieťaťa a jeho prípravu na čítanie. Metóda žne úspechy na celom svete a my sa nesmierne tešíme, že ju môžeme priniesť aj k nám.

              Na rozdiel od iných metód učenia čítania, táto je mimoriadne vhodná aj pre prácu s deťmi s narušenou komunikačnou schopnosťou, či inými vývinovými poruchami, tiež u detí, ktoré pokračujú v povinnom predprimárnom vzdelávaní.

              V čom je táto metóda jedinečná?

              Postupuje sa od hovoreného slova k čítanému. Deti sa najprv naučia chápať hláskovú štruktúru hovorených slov, až potom sa učia, ako sa dajú tieto hlásky označiť písmenami. 

              Pracuje sa s farebnými žetónmi a bábkami. Tie napomáhajú k učeniu a najmä k počutiu hlások v jednotlivých slovách. Celá metodika je spracovaná príťažlivou formou príbehu, kde deti spoznávajú Krajinu slov a hlások, zoznamujú sa s jej obyvateľmi - napríklad Majster slabika delí slová na slabiky, Hlasulienky pomáhajú chytiť prvé hlásky v slovách, atď.

              Deti sa neučia pokusom a omylom, ani mechanicky - naspamäť. Naopak, učia sa systematicky prostredníctvom hry a spolupráce v malej skupine detí chápať princípy a pravidlá, ako sa z hlások tvoria slová, a ako sa dajú hovorené slová zapísať písmenami. Keď si osvoja tieto všeobecné pravidlá, potom dokážu prečítať každé slovo. Premosťujeme vývin hovorenej reči - čítania s písaním a posilňujeme porozumenie slov. Metóda takto rozvíja myslenie a poznávacie schopnosti detí.

            • Pálenie MORENY

            • Tradičným ľudovým spôsobom vítania jari bolo kedysi pálenie MORENY. Týmto zvykom jar privítali aj naši škôlkari.

            • KARNEVAL

            • Možno ste aj Vy netrpezlivo čakali na tie čarovné momenty z karnevalu, tak je to teda tu:

              Spestrite si svoj deň ;)

          • Svetový deň Downovho syndrómu
            • Svetový deň Downovho syndrómu

            • Na Svetový deň Downovho syndrómu bolo u nás veselo. Dať si každú ponožku inú, to dokáže hádam každý... Ale navliecť si ju na ruku a skúsiť sa s ňou podpísať? To už chce kumšt! A to ani nehovoríme o tom, aké to je, rozprávať, keď máte na jazyku zemiakový chips, ktorý nesmiete prehltnúť. Aj takto sme skúšali, ako sa občas cítia naši kamoši s chromozómom navyše. Hlavne sme sa však bavili o tom, čo máme so spolužiakmi spoločné - a v čom sa líšime. Je toho celkom dosť. A to je paráda, lebo takto nikdy nie je nuda!

              Témou tohtoročného Svetového dňa Downovho syndrómu bola inklúzia. Dostali sme úlohu odpovedať, čo pre nás znamená.

              Inklúzia pre nás znamená, že môžeme byť s tými, ktorých máme radi. A veru ich nie je málo!

              Znamená tiež, že každý deň zažijeme niečo nové, na prechádzke hodíme reč so známymi, skúmame okolitý svet, učíme sa v ňom zorientovať.

              Inklúzia pre nás znamená, že sa v škole cítime v pohode - pretože keď sme v pohode, naučíme sa viac, a my sa toho chceme (a potrebujeme!) naučiť naozaj veľa. Hlavne nás však to učenie baví - ak neveríte, príďte sa pozrieť :)

              A najmä - inklúzia pre nás znamená toleranciu, trpezlivosť, nové spôsoby vzdelávania, prípravu na plnohodnotné fungovanie v spoločnosti… A absolútny rešpekt k inakosti.

              Toto sú základné piliere našej školy. Inakosť nás baví!

              A ako ste oslávili Svetový deň Downovho syndrómu vy? Pochváľte sa!

            • Zápisy do ŠMŠ

            • V máji bude prebiehať zápis do našej ŠPECIÁLNEJ MATERSKEJ ŠKOLY. Ak viete o niekom, kto by preferoval rodinný a individuálny prístup pre rozvoj svojho dieťatka so znevýhodnením, nech neváha a príde sa k nám pozrieť